Kizomba

Kizomba är en sensuell dans som vuxit fram i Angola som fullkomligt exploderat i många delar av världen, framförallt Europa, de senaste tio åren. Kizomba brukar ibland kallas för afrikansk tango men skiljer sig från tangon genom musiken och dess mjukare kroppsrörelser. Dansen karaktäriseras av smidiga, långsamma rörelser. Man dansar i huvudsak på taktslagen men leker även med att dansa i olika takt och att variera mellan sluten och öppen förning, vilket ger stort utrymme för lekfullhet och musikanpassning. Ordet “kizomba” betyder “fest” och kommer från språket kimbundu som talas i Angola. På Kap Verde kallas kizomban ofta för passada.

Tarraxa

Tarraxa är den långsamma dans som du ser på dansgolvet. Musiken har mycket lägre slag per minut och ibland ser dansen ut som paret står stilla på plats. Det finns nästan inga steg i Tarraxa. Flickans rörelse är mest med höfterna, som leds av killen.

Kizomba

I den vanliga Kizomba finns det mer rörelse på dansgolvet med fler steg. Musiken har lite snabbare takt.

Urban Kiz

Många av “kizomba” -låtarna som spelas runt om i Europa har båda musikstilar blandade till en låt. Det verkar alltid finnas en långsam del av låten, där de flesta danspar bromsar ner och använder många av Tarraxa-rörelsen.

Urban Kiz är en fusion och egen stil från den ursprungliga kizomban, Urban kiz har blivit väldigt stort och erkänt runt om i världen och innefattar allt ifrån öppen position, blockeringar, tangoinfluenser, zoukinfluenser, musikalitet, styling mm.